Dåb/navngivning

Barn bliver døbt

Et barn skal ifølge dansk lovgivning have et navn inden det er 6 måneder gammelt. Dette kan ske ved dåb i kirken eller ved navngiving igennem borger.dk. Man kan dog altid få sit barn døbt, også selvom det allerede er navngivet.

Oplysning om mulige for-, mellem- og efternavne fås ved henvendelse til Kordegnekontoret. En komplet liste over godkendte fornavne findes på ast.dk

Hvis barnet skal døbes i Viby Kirke, rettes der henvendelse til kordegn Inge-Bente Haiberg. Ønsker man, at barnet skal døbes i et andet sogn, rettes henvendelsen dertil.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn skal døbes. Hvad dåben reelt betyder eller andre spørgsmål, så er du altid velkommen til at kontakte en af kirkens præster.

Nu kan du få dit barn døbt i Stavkirken på Moesgaard

Stavkirken ved Moesgaard

Særlige dåbsarrangementer i Stavkirken på Moesgaard Museum skal afhjælpe den pukkel, der er opstået i løbet af 2020-21. Alle børn og voksne i Aarhus Kommune har derfor mulighed for dåb i Stavkirken hver torsdag fra den 13. maj til den 16. september.

Der er vel næppe et område, som situationen i løbet af 2020 og 21 ikke har haft indvirkning på. I hvert fald står det ganske klart, at mange har valgt at udskyde dåben af deres barn – eller deres egen dåb – på grund af situation. Det vil Folkekirken i Aarhus nu forsøge at rode bod på ved at arrangere særlige dåbsarrangementer i de smukke og stemningsfulde omgivelser ved Moesgaard Museum – nærmere bestemt i den rekonstruerede Stavkirke, der er opført her.

Folkekirkerne i Aarhus har efter aftale med Moesgaard Museum fået stavkirken til rådighed for dåbshandlinger hver torsdag eftermiddag fra den 13. maj til den 16. september.

Dåb i Stavkirken er et tilbud, der henvender sig til alle børn og voksne i Aarhus Kommune, men forventningen er, at en del af de forældre, som har måtte udskyde dåben af deres barn i løbet af 2020-21, vil benytte sig af tilbuddet.

Hvis der ikke er corona-begrænsninger, kan Stavkirken rumme 30 dåbsgæster. Man vil fra folkekirkens side oplyse dåbs-familierne i så god tid som muligt om, hvor mange der kan være til stede i kirken de enkelte torsdage. Under alle omstændigheder er der god plads til gæster i den frie natur uden for kirken, hvis restriktionerne skulle sætte yderligere begrænsninger hen over sommeren.

Som tingene ser ud i øjeblikket, kan hver dåbshandling tage 20 minutter, og man forventer at kunne arrangere 4-6 dåbshandlinger hver torsdag. Det vil forhåbentligt også være muligt at synge et par dåbssalmer ud over selve dåbshandlingen.

Hvis man er interesseret i at høre nærmere – eller allerede ved, at man ønsker at booke en tid til Dåb i Stavkirken – kan man henvende sig til Personregistrering Syd for nærmere information. Tlf. 86 28 11 88. E-mail: ravnsbjerg.sogn@km.dk.

Drop In-Dåb

I den danske folkekirke er det aldrig for sent at blive døbt. Derfor er Folkekirken i Aarhus gået sammen om at tilbyde Drop In-Dåb.

Der inviteres til en dåbsdag, hvor alle kan blive døbt på stedet uden tilmelding og planlægning af stor fest. Man kan komme når som helst i det tidsrum, kirken er åben. Alle er velkomne, børn som voksne, også selvom man ikke bor i byen. Man er velkommen til at have gæster med, men man kan også komme alene – så sørger kirken for at stille de nødvendige dåbsvidner til rådighed.

Når man møder op, får man en kort samtale med en præst, og bagefter bliver man døbt i kirken. Dåben foregår helt som vi plejer, bare uden tilmelding. Der vil være musik i kirkerummet, og bagefter bydes på en forfriskning og en dåbsgave, som kan hjælpe med at folde dåbens betydning ud, fx en salmebog, Bibelen eller en genfortælling af Bibelen. Det eneste, der skal medbringes, er gyldig billedlegitimation.