Viby Kirkes historie
Viby Kirke må være opført af Valdemar den Store omkring år 1150. Den afløste efter al sandsynlighed en lille stavkirke, som lå nær ved det sted, hvor Åhavevej krydser Viby Ringvej. Her har arkæologer nemlig udgravet en kirkegård med 235 velbevarede skeletter fra tiden omkring år 1100 - 1200. På samme lokalitet har der også eksisteret en helligkilde, hvor arkæologer fandt resterne af et kildekapel.
Viby Kongsgård har på den tid ligget et stykke syd for kirken. År 1515 overdrog kong Christian den 2. patronatsretten over kirken til spedalskhedskolonien Sct. Karens Gård i Aarhus. Dog forblev den i kongens eje indtil 1661, hvor den overgik til den hollandske købmand, Gabriel Marselis.
I 1710 blev kirken solgt til ejeren af Constantinsborg, Christian Charisius. Men i 1771 vendte kirken atter tilbage til Marselisborg, da baron Gersdorff købte kirken for 4200 rigsdaler. 1835 gik godset til familien Ingerslev og indenrigsminister H.P. Ingerslev blev kirkens sidste private ejer, idet han kort før sin død i 1896 solgte gård og gods – og dermed kirken – til Aarhus kommune. Allerede i 1898 overgik kirken til Viby Kommune, som ejede kirken i mere end 70 år.
Ved den store kommunalreform i 1970 blev Viby Kommune lagt under Aarhus Kommune og kirken gik dermed tilbage til Aarhus Kommune. I 1975 overgik kirken som den sidste i stiftet til selveje under menighedsrådet. Aarhus Kommune beholdt dog administrationen af kirkegården, som først blev overdraget til Viby Menighedsråd i 1996.
Bag det smukke stendige ligger kirkegården som et stort, grønt og rekreativt område, der har sin egen fred og ro. Herigennem slynger Bjørnbakvej sig smukt op forbi den gamle højskole, hvor der nu er børnehave. Kirkegården er siden 1862 blevet udvidet adskillige gange og har kun bevaret sine grænser mod vest og nord, mens nye arealer er blevet inddraget fra øst og syd. Hovedindgangen sydvest for tårnet består af tre jerngitterfløje, ophængt mellem fire murede og hvidkalkede piller. En port med låge samme sted, samt en søndre låge, omtales første gang i 1707.
På den sydlige del af kirkegården ligger et rummeligt kapel opført i 1949.
Viby Kirke bestod oprindelig af romansk apsis, kor og skib. Omkring 1400-tallet fik kirken to tilbygninger: Våbenhuset i syd og tårnet i vest.